Tjänst 1, del 2. Hur skapar man ett konto och hur kommer man igång på Twitter?

(Om bilderna är små och syns dåligt i bloggen, så är det bara att klicka på dem, så kommer de upp i större format).

Hur skapar man ett konto och hur kommer man igång på Twitter? Twitter hittar du här: http://twitter.com 😉

Twitters första sida ser ut på följande sätt:

Härifrån, för att skapa dig ett konto tar du dig vidare via den knallgula knappen ”Sign Up >”. Efter att du har tagit dig vidare dyker denna ruta upp, fyll i följande steg:


Ett litet tips. Ditt username ska du se till att du inte gör alltför långt. Anledningen till att jag påpekar detta är för att när du använder dina 140 tecken till att prata med någon, så räknas ditt username in i dessa 140 tecken när vedebörande svarar dig i ett reply. När kontot är färdigskapat så kommer länken till din profil på Twitter att bli twitter.com/username. (Alfvegren, Helen. 2011)

När du har klickat på knappen ”create my account”, kommer en ny ruta där du ska välja ämnen som du är intresserad av.

Ifrån detta kan du hitta personer som du ev. vill ”läsa”, diskutera eller att bara följa (follow) dem. Om du inte känner för att inte göra detta steg, hoppar du över detta nu och klickar dig vidare på ”Next step: Friends>>”. Nästa sida som poppar upp är vännersidan, där du har chans till att leta på vänner ifrån Windows Live Messenger samt Hotmail, Gmail, Yahoo, AOL, Linkedln.

Vill du inte göra detta steg nu, klickar du på ”skip import”.

Nästa ruta som dyker upp är ”Home” som kommer att se ut på följande sätt:

(Härifrån kommer du åt Timeline, @Mentions, Retweets, Searches och Lists. Samt skriva din bio och ladda upp profilbild. Hitta vänner och mobilinställningar).

Nästa flik du kan gå in på är ”Profile”:

(Härifrån ser du det som du har tweetat i timeline, i favorites sparas dina ”favorit tweets”, i following där ser du vilka du följer, i followers står dem som följer dig och i list kan du skapa listor. Om du klickar dig vidare på edit your profile -> så kan du därifrån hantera kontoinställningar, byta lösen, mobilinställningar, fylla i profilinfo, byta design på sidan och vad du vill ha för info skickat till din e-mail).

Nästa flik är ”Messages”, därifrån kan du skicka privata meddelanden till någon:

Sista fliken är ”Who to follow”:

(View suggestions: här får du förslag på konton som du kan följa. Browse interests: här kan du välja ett särskilt ämne som du kanske är intresserad av. Sedan utöver det välja någon du vill följa. T.ex inom musik, nöje, resor, böcker m.m. Find friends: där kan du leta efter ev. vänner som kan ha twitter konton. Du kan även skicka Twitterinbjudan till vänner).

Sedan har du även uppe i högra hörnet vid ditt Twitternamn, en ”snabb meny” för inställningar, hjälp, byta till gamla Twitter användargränssnittet/designen samt här loggar du även ut.

Den lilla grå/blå bilden med pennan bredvid namnet är en snabb knapp för ett nytt tweet. Klickar du på den kommer det att dyka upp en ruta, som ser ut på följande sätt:

Här skriver du ditt tweet på max 140 tecken, samt så kan du även lägga till plats, (vart du befinner dig för tillfället om du känner för det).

Vad gör du sen då?

Nu när kontot är skapat ska du passa på att beskriva dig själv i bion. Då du endast har 160 tecken på dig att beskriva dig själv, ska du se till att få ihop något bra med så många nyckelord som möjligt. Sedan kanske du även ska tänka på vilket språk du ska använda, engelska eller svenska?

Något som är bra att tänka på är profilbilden (avataren), vill du synas för vem som helst? Vad ska du ha kontot till? Vill du bli igenkänd? Ska du ha en bild på dig själv eller en bild på något helt annat? Trots allt så representerar profilbilden dig, men skulle du ångra bilden i efterhand som du har lagt ut, så är det lätt att byta den. Så det är ingen fara på torpet…

Sedan kommer vi till bakgrunden till din Twittersida, Twitter har några egen designade bakgrunder att välja bland. Men man har även möjlighet att ladda upp en egen bakgrund till din sida, för att ändra detta går du helt enkelt in på –> Profile/Edit your profile/Design/välj bakgrundsbild och färger. (Alfvegren, Helen. 2011)

Sedan är det bara att twittra på med dina tweet, samt leka sig runt i Twitter menyerna tills man har blivit van att hitta runt. Det kan även vara trevligt att ha någon som man vill följa ute på Twitter.

Källförteckning:

Twitter (2011). (Elektronisk)

Tillgänglig: < http://twitter.com/ > (2011-04-12)

Alfvegren, Helen (2011). Guide till Twitter. (Elektronisk)

Tillgänglig: < http://www.helalf.se/2011/01/25/guide-till-twitter/> (2011-04-12)

Annonser

2 kommentarer »

 1. Helen Said:

  Det är så fint att du använder mig som referens! Lycka till med ditt arbete!

  Jag tror nästan ingen får till mitt efternamn rätt men byter du plats på v och f så är du hemma!

  //Helen

  • Tack så mycket, det var fint att få en kommentar ifrån dig som jag använder som referens 🙂 Jag tycker att du hade skrivit det så bra, ska skriva en till del där jag också tänkte använda dig som referens. Det svåraste var bara att försöka få till det med egna ord.

   Ojdå, tack för att du märkte det och sa till, jag måste ha råkat kasta om v:et och f:et.

   /Ann-Sofie


{ RSS feed for comments on this post} · { TrackBack URI }

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: