Tjänst 1, del 3. Centrala begrepp på Twitter.

Jag kommer här att ta upp begrepp och dess betydelse som finns ute på Twitter.
Birdie twittrar ner centrala begrepp

Tweet – Detta är ett s.k meddelande som du uppdaterar din Twittersida med, denna uppdatering kan max innehålla 140 tecken. Innehållet i dina tweets bestämmer du själv över, det kan vara allt mellan himmel och jord. Exempelvis: det kan vara en fråga, en bild, vad du gör, något intressant som du har läst om som du vill dela med dig utav eller en länkning utav något.

ReTweet (RT) – Förkortningen RT står för ReTweet. En ReTweet är att du vidarebefordrar någon annans tweet och sprider den vidare eller så kan någon annan helt enkelt ReTweeta ditt tweet.

Reply – Begreppet reply är när du svarar på någons tweet.

Direct Message (DM) – Om du skickar någon ett privat tweet så kallas detta för direct message, det förkortas DM. Dessa kan du skicka till någon som följer dig ute på Twitter. Skickar du ett DM till någon så måste du hålla utkik med jämna mellanrum om du har fått svar tillbaka eftersom man får inget meddelande om att man har ett nytt DM som ligger och väntar i inboxen.

Feed/Timeline – Feeds är meddelanden som de du följer (followers) delar med sig av.

Länkar – I din tweet har du bara 140 tecken att använda dig utav, om du då vill dela med dig utav en lång länk kan du använda dig utav olika verktyg för att kunna korta ner den långa länken så att den tar mindre plats i din tweet. Bit.ly är en hemsida där du enkelt kan korta ner en länk så att du sedan kan klistra in den i en förkortad version i ditt tweet. För att kunna använda sig utav bit.ly måste du skapa ett konto hos dem, en annan ”rolig” grej är att du kan få se statistik över hur många som har klickat på länken som du har delat med dig utav. Bit.ly hittar du här –> http://bit.ly

Mention – Om du skriver @ framför någons twitternamn t.ex @cuteanna, så kommer cuteanna att se att du har nämnt henne i Mentions (det finns en flik som heter mentions i Twitter.) I fliken mentions kan du även se om det är någon som försöker prata med dig. Om du däremot vill berätta om någon som finns med på Twitter kan du göra det på fler sätt. Skriver man en punkt före dvs. .@cuteanna vilket imponerande arbete du har gjort! då kommer alla dina followers att se detta. Om du istället skulle skriva @cuteanna vilket imponerande arbete du har gjort! kommer endast bara era gemensamma followers att se det. Om du skriver @cuteanna längre in i en mening kommer alla att se det.

Hashtag – Om du skapar en hashtag, blir det en kategori där du samlar de tweetsen som handlar om samma tema. För att göra en hashtag lägger du till #-tecknet före ordet på själva kategorin. T.ex #photo , #svpt eller #bokmassan. När du gör hashtaggar blir de genast klickbara och sökbara. Om du klickar på en hashtag i ett tweet kommer du att få se alla tweets som alla över hela världen har skrivit under den hashtaggen. Ett utav alla exempel som finns är #svpt = svenskar på Twitter. Använder man Twitter och är svensk kan man använda denna hashtag om man vill bli sedd för andra svenskar. Då kommer även de tweetsen att hamna här –> http://svpt.nu/

Favoriter – Om du läser ett tweet som du tycker är minnesvärt eller kanske roligt, kan du favoritmärka den. För att favoritmärka ett tweet klickar du på stjärnan. Sedan kommer detta tweet att hamna under din favorites flik i din profile.

Listor – Listor skapar du om du vill kunna få en översikt över de som du följer, du kan dela in dem i grupper. För att lägga in en person i en lista måste du klicka dig in på personens profil och klicka på ”list-ikonen”, sedan välja create list eller lägga till personen i en skapad lista som du redan har gjort tidigare.

Following – Med following menas att du följer personer. Du kan följa någon som du kanske tycker är rolig, bjuder på intressanta länkar eller vad det nu kan vara som gör att du intresserar dig för just den personen som du vill följa.

Followers – Med followers menas att det är de personer som följer dig på Twitter. För att uppmärksamma sig så kan du t.ex tweeta om något intressant, bjuda på häftiga länkar eller kanske tweeta om något intresse som du har med att även länka ut bilder. Var dig själv helt enkelt.

Unfollow – Unfollow betyder kort och gott att du slutar att följa någon person. Du tar helt enkelt bort personen ifrån din following lista. Du kanske tycker att personen börjar bli tråkig, att den spammar eller att personen skriver om sådant du inte tycker om. Då är det bara att lyfta på fingret och trycka på unfollow.

Tweetup -Begreppet tweetup är en träff som uppstår mellan twittrare, som ses på riktigt, in real life. Det kan vara en mindre grupp eller en större grupp som lämnar intresseanmälningar i förväg. Ett exempel är detta: http://tweetupsthlm.se , de kör även med hashtaggen #tweetupsthlm.

Bilder & Videos – Som du redan har förstått kan du inte ladda upp bilder och videos på Twitter. Däremot finns det många verktyg man kan använda sig utav som dessutom är gratis, det är bara att googla. Några som finns är:

bit.ly som jag nämnde tidigare i detta inlägg. Detta verktyg hjälper dig att förkorta ner länkar som du lägger in i ditt tweet, för att de ska ta mindre plats. –> http://bit.ly/

Twitvid finns också, där kan du ladda upp bilder och videos. Sedan postar du upp detta för dina följare. Något som är bra med denna tjänst är att du även kan bädda in dem på en hemsida eller blogg. Denna tjänst hittas här –> http://www.twitvid.com/ (Alfvegren, Helen. 2011)

Källförteckning:

Alfvegren, Helen (2011). Guide till Twitter. (Elektronisk)

Tillgänglig: < http://www.helalf.se/2011/01/25/guide-till-twitter/> (2011-04-13)

Annonser

6 kommentarer »

  1. cinasblogg Said:

    Väldigt tydligt och överskådligt! Nu har jag lärt mig en massa saker som jag tidigare undrat över, men inte orkat ta reda på själv… Tack! 🙂

    • Så lite så, hoppas att det var till hjälp. Själv kunde jag inte heller så mycket.. 🙂

  2. Uj, uj, uj! Mycket information du har lyckats mata in på dina två senaste inlägg! 🙂 Intressant att läsa hur någon annan angriper samma ämne som man själv har!

    • Jo det blev lite mer i de två senaste inläggen. Trevligt att det var intressant läsning, jag får tacka så mycket. Men jag håller med dig om att det är intressant att läsa hur någon annan angriper samma ämne som man själv har valt. Man får även en annan inblick….

  3. […] more info on twitter, read my earlier posts here and here or why don’t you check out Ann-Sofies blog on the subject. […]


{ RSS feed for comments on this post} · { TrackBack URI }

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: