Tjänst 2. Del 2. Vad behövs för att börja Podcasta?

För att börja podcasta behövs en mikrofon, ett ljudprogram samt en webbserver/webbhotell för att kunna lägga ut det man har spelat in.

För att få en enkel radiostudio hemma räcker det med att koppla in en billig mikrofon eller ett headset i datorn. Det går även att köpa en så kallad mediahub samt grenkontakter om det är så att man vill lägga till fler mikrofoner och lurar. På detta sätt kan man intervjua en person eller föra ett samtal med någon i sin podcast sändning. (Åkerlund, Dan. 2008. s 186.)

Efter att detta är införskaffat behövs ett ljudprogram för inspelning samt ljudredigering. Två sådana program som ligger ute gratis på nätet är:

(Ström, Pär. 2010. s 114)

Använder du Audacity så kan du även installera ett extraprogram som kan komprimera dina podcast inspelningar till formatet MP3. (Information om detta finns mer på Audacitys webb. Klickar du på Audacity här ovanför, så kommer du direkt till hemsidan).

Tänker man göra fler inspelade program kan man kanske börja fundera på att skapa en podradiofil istället för MP3. En podradiofil är en XML-fil. För att skapa en sådan fil kan man gå in på webbplatsen http://podradio.nu. (Mer info finns där om hur man går till väga samt hur man prenumererar). (Åkerlund, Dan. 2008. s 181, 186.)

Och när man har spelat in och redigerat klart, måste man publicera ut dem på nätet. Detta kan t.ex vara en länk i din blogg eller att skapa ett konto hos en tjänst för att sprida sina podsändingar. Det finns olika tjänster för att sprida sina inspelade sändningar, några utav dem är t.ex:

(Ström, Pär. 2010. s 114, 118) , (Åkerlund, Dan. 2008. s 186.)

Källförteckning:

– Åkerlund, Dan. (2008). Publicistiska arbetssätt i skolan. Studentlitteratur.

-Ström, Pär. (2010). Sociala Medier, Gratis marknadsföring och opinionsutbildning. Liber AB.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: